Menys vidre a les ampolles

El vidre és el material que històricament s’ha escollit per mantenir el vi i el cava una vegada han sortit dels processos que l’han transformat en la beguda que tots coneixem.

Aquesta opció és lògica tenint en compte que el vidre és una matèria estable, impermeable i resistent a la corrosió, encara que, a la vegada, és més fràgil i pesant que els altres. També cal tenir en compte que és una material reciclable i que no perd la qualitat.

L’ecologia i la sostenibilitat no rau únicament en la feina a les terres, sinó que la feina també és al celler, a la oficina i en la logística, entre d’altres departaments. Així doncs, la missió de Sumarroca és reduir les emissions de C0i treballar per tenir el major estalvi energètic possible. A més, tot plegat ens permetrà estalviar en material i disminuir les emissions que perjudiquen el medi ambient.

Amb l’obtenció dels certificats ecològics les bodegues optem, entre d’altres, per la utilització d’ampolles més lleugeres, una tendència que, segons els estudis, estarà implementada al 100% d’aquí uns 10 anys. Aquest canvi es realitza de manera preventiva, intentant reduir la quantitat de materials que incorporem als recipients sense perdre la qualitat del producte i la seva durabilitat. Els envasos es converteixen en més lleugers i això comporta també un estalvi de costos. Però, el més destacable en aquesta alternativa, és la reducció dels gasos d’efecte hivernacle, els que afecten directament a l’escalfament global. Així doncs, aquesta nova ampolla suposa una disminució de les emissions en tot el procés productiu: menys emissions durant el transport, a les feines del celler i en el reciclatge.

Aquest pas per endavant, s’avança a les noves legislacions que properament s’aprovaran per disminuir l’impacte al medi ambient.

Gràcies als estudis realitzats en el sector, podem realitzar aquestes adequacions sense que s’alteri ni el producte ni els procediments. Per començar, cal destacar que la forma i l’alçada son les mateixes. Pel que fa el pes, l’ampolla de la gamma dels 3 clàssics (blanc, rosat i negre) s’ha reduït de 575 a 450 gr, les ampolles dels varietals (GEW, CHA, MU, SAU) ha passat de 575 a 395 gr i l’ampolla del Temps de Flors, el Temps de Fruits i el TUVÍ pesa 450 gr respecte els 560 que pesava anteriorment.

Però aquests processos, no acaben aquí. A Sumarroca vetllem per reduir també el pes de les ampolles de cava, una variant que és més difícil de treballar degut a la quantitat d’atmosferes que aquestes han d’aguantar. També insistim en l’estudi de noves ampolles tant en el vi com en els espumosos, per reduir-ne encara més el pes, però encara s’han d’analitzar com aguanten en la línia d’embotellament, durant la segona fermentació, la criança i el degollament en el cas del cava, en el transport i el més important, en el moment de l’obertura!